Ce presupune rașchetarea parchetului

Pentru ca parchetul locuinței tale să arate mereu impecabil, este nevoie ca uneori să fie supus unor lucrări de întreținere mai speciale. Printre acestea se află și rașchetarea parchetului, și care nu este o operațiune atât de simplă pe cât ai fi tentat să credezi la prima vedere. De aceea, ar fi de preferat să nu efectuezi această sarcină dacă nu ești ”de meserie” și recomandarea noastră este să apelezi la specialiști, care știu cel mai bine cum să manevreze mașinile cu care se face rașchetarea. Cu toate acestea, pentru că este bine să cunoști multe dintre lucrările care se efectuează cu acest prilej, avem pentru tine mai jos câteva informații pe care le-ai putea găsi interesante.

Nu orice parchet se rașchetează

Evident că alegerea de a-ți monta parchet pe pardoseala locuinței tale a fost una inspirată, dar în același timp și una destul de costisitoare. De aceea, este și normal ca acum să îți dorești să ai parte de o durată cât mai mare de viață a parchetului, și de aceea tratezi cu maximum de seriozitate operațiunile de întreținere a acestuia. Cu toate acestea, trebuie să știi că nu orice tip de parchet se pretează la a fi rașchetat. Astfel, potrivit specialiștilor, parchetul masiv sau cel stratificat poate fi rașchetat, în timp ce această operațiune este strict interzisă dacă podeaua locuinței tale este acoperită cu parchet laminat.

Ce înseamnă rașchetare

Am tot vorbit despre rașchetare, dar nu am explicat ce înseamnă de fapt această operațiune. În câteva cuvinte, rașchetarea presupune îndepărtarea unui strat deteriorate de lac aplicat pe parchet, precum și a unei părți din lemn. Nu îți face griji, calitatea parchetului nu va avea de suferit, chiar dacă operațiunea pare destul de dură la prima vedere.

Rașchetarea parchetului masiv

Parchetul masiv este, potrivit specialiștilor în domeniu, pardoseala care se pretează cel mai bine la a fi supusă operațiunii de rașchetare. Acesta se pretează la mai multe rașchetări, fără să fie vreo neplăcere și chiar dacă pierde puțin din grosime de fiecare dată, nu înseamnă că nu mai poate fi folosit. Din contră, frumusețea lui parcă este pusă parcă mai bine în vedere în acest fel.

Rașchetarea parchetului stratificat

Cât privește parchetul stratificat, rașchetarea acestuia este puțin diferită. Acest tip de parchet permite de obicei un  număr limitat de rașchetări, iar acesta depinde, evident, de calitatea pardoselii. Dacă alegi un parchet stratificat mai subțire, cel mai probabil vei putea efectua doar o rașchetare, în timp ce unul gros va putea suporta două – trei astfel de operațiuni.

Când este necesară

Atenție însă: nu orice zgârietură implică obligatoriu și rașchetarea parchetului. Această operațiune se aplică de obicei când zgârietura sau lovitura este una profundă, care afectează și lemnul, nu doar lacul de la suprafața parchetului. De fapt, rașchetarea se impune de fiecare dată atunci când lemnul a fost afectat.

Etapele rașchetării parchetului

Rașchetarea este o operațiune folosită în cazul parchetului masiv și al celui stratificat, cu scopul de a se obține ”o nouă față” a acestuia, iar eventualele zgârieturi mai profunde să poată fi înlăturate. Este un procedeu care trebuie efectuat de specialiști, și numai cu condiția respectării unor etape bine stabilite.

Identificarea defectelor

Este prima etapă a rașchetării și presupune ca meșterul să analizeze bine suprafața de lucru, pentru a se observa care sunt defectele, și cât de grave sunt. De exemplu, să observe profunzimea zgârieturilor sau a loviturilor. În cazul în care acestea sunt doar de suprafață, se va repara zona și nu se va trece la rașchetare, o operațiune mult mai complexă.

Rașchetarea propriu-zisă

Probabil atunci când auzi de rașchetare, te gândești la o operațiune care implică mult deranj și praf. Greșit, spune specialiștii, pentru că acum rașchetarea se face profesionist, cu ajutorul unor mașinării speciale. În acest fel nu riști să ai, la final, un strat de lemn care nu stă tocmai bine la capitolul uniformitate. Pentru că este totuși o operațiune delicată, apelează la specialiști, pentru că aceștia vor ști exact cum să procedeze. Reține doar că ar fi indicat ca hârtia de șlefuit să aibă o granulație de 80.

Repararea defectelor

După ce s-a ajuns la lemn, urmează verificarea suprafeței. Găurile se repară cu chit de lemn, care trebuie pus în cantitate ceva mai mare, deoarece după uscare acesta se va diminua în dimensiuni. După uscarea chitului, urmează șlefuirea acestuia până se ajunge la același nivel cu restul parchetului. Abia apoi, cu ajutorul unei mașini de șlefuit rotative, cu hârtie abrazivă de o granulație bună  se trece la șlefuirea suprafeței.

Aspirarea prafului

Chiar dacă pare o operațiune banală, aspirarea prafului are un rol de mare importanță deoarece în caz contrar lacul nu va avea aderența dorită. Mai mult chiar, după aspirarea prafului, ar fi indicat să cureți bine zona cu o lavetă ușor umezită. De reținut că aplicarea lacului nu se face decât după ce totul este perfect uscat și curat.

Grunduirea

Această operațiune este indicată deoarece în acest fel avem de a face cu o mai bună aderență la suport, iar șlefuirea se face mult mai ușor. Grunduirea se face înainte de aplicarea lacului de parchet și se face cu ajutorul trafaletului, pensulei sau a racletei.

Lăcuirea

Este ultima etapă, și după ce o vei încheia, vei remarca frumusețea parchetului, care a primit parcă o infuzie de ”tinerețe”. Dacă lăcuirea nu îți este pe plac, poți să apelezi la ceruire, dar în acest fel vei fi nevoit să repeți această ultimă etapă măcar o dată pe an.

Previous post Gadget-uri de care nu mă pot lipsi
Next post Consumul de acizi omega 3 scade nivelul trigliceridelor