Lumea vinului poate fi uneori complicată, plină de cuvinte de specialitate, elitiste. În esență însă, vinul excelent este pentru toată lumea. Chiar dacă multe persoane aleg întâmplător, noi credem că un vin bun este mai ales un vin ecologic, produs într-o manieră respectuoasă și sustenabilă pentru mediu.
Rezultatul final este un vin ecologic lipsit de orice substanțe artificiale, arătând cea mai mare considerație nu numai față de pământul de unde provine, ci și față de consumator. Utilizarea pesticidelor, fungicidelor și erbicidelor este interzisă și se respectă procedurile agriculturii ecologice, adică toate îngrășămintele trebuie să fie strict organice.
În ultimul timp, iubitorii de vin au devenit din ce în ce mai preocupați de mediu și sustenabilitate. Așadar, am reunit mai jos informații utile pentru a vă ajuta să ajungeți pe drumul cel bun și pentru a alege vinuri ecologice savuroase, cu un gust memorabil de fiecare dată.
Cum să știi dacă este un vin ecologic
Un vin ecologic se referă la vinul care a fost produs cu un impact minim asupra mediului și cu responsabilitate socială maximă. În procesul de obținere a vinurilor ecologice, fie că este vorba de vinul roșu, alb sau roze, implementarea unor tehnici de producție care respectă resursele naturale și mediul înconjurător este obligatorie. Acest lucru se referă la viticultură și la modul în care tratăm viile. Dar se referă și la întregul proces de producție ulterior în cramă.
Întregul proces de semănat și recoltare este de obicei manual și, ca și în cazul altor vinuri, strugurii deteriorați sunt excluși în timpul recoltării. Producția de vin ecologic este reglementată de autoritățile europene competente, care garantează că nu se folosesc produse chimice (inclusiv erbicide) pentru tratarea viței de vie. Viticultura organică urmează reguli stricte, detaliate în regulamentele UE (EC 834/2007, EC 889/2008).
Vinuri ecologice: reguli de producție
Cramele care aspiră ca vinurile lor să fie certificate ca ecologice trebuie să îndeplinească o serie de condiții, în afară de interdicțiile menționate privind agrotoxinele și substanțele chimice. În plus, în cramă sunt interzise concentrarea parțială prin desulfurare, tratamentul prin electrodializă, dezalcoolizarea parțială și utilizarea schimbătoarelor de cationi pentru tratarea vinului. Strugurii – recoltați întotdeauna fără drojdii sau bacterii modificate genetic și crescuți și depozitați separat de vinurile tradiționale – trebuie transportați în containere alimentare adecvate.
Când vorbim despre vinuri ecologice, vorbim de asemenea despre sănătatea solului. Producția de struguri organici depinde în primul rând de sol: hrana echilibrată influențează compoziția fructelor, care la rândul său influențează procesul de vinificație.
Viticultorii și producătorii ecologici acordă o mare atenție sănătății solului, știind că este foarte important pentru strugurii sănătoși și pentru cel mai bun vin ecologic posibil.
Astfel, se folosesc o varietate de metode naturale pentru a îmbunătăți sănătatea și fertilitatea solului, inclusiv:
- Compost de curte constând din gunoi de grajd animal sau materie vegetală;
- Minerale din surse naturale, cum ar fi fosfatul de rocă;
- Folosirea de produse secundare, cum ar fi așchii de lemn, scoarță compostată, cenușă de lemn și paie;
- Preparate cu alge;
Solurile sunt sursa de nutrienți pentru viță de vie și struguri. Solurile mai sănătoase, biodiverse sunt pur și simplu mai bune pentru sănătatea viței de vie – și în cele din urmă au ca rezultat și vin ecologic de mai bună calitate!
Cum alegi corect un vin ecologic
Iată câteva sfaturi pentru a-ți găsi un vin ecologic excelent:
1. Verifică eticheta și certificarea ecologică
Primul pas pentru a găsi cel mai bun vin ecologic este să te asiguri că este certificat de o autoritate oficială. Caută sigla care certifică faptul ca un produs alimentar este bio/ecologic/organic.
Verifică ingredientele de pe etichetă. Vinurile ecologice nu conțin sulfații sintetici folosiți adesea precum conservantul 220 și conservantul 224 sau SO2 și metabisulfitul de potasiu. Aditivii pentru producătorii ecologici sunt extrem de limitați. Vinificatorii ecologici se limitează strict la adaosuri foarte mici de sulf, atunci când este necesar sau, dacă atunci când este posibil vinurile sunt făcute fără sulf.
2. Alege un vin ecologic corpolent
Vinurile ecologice roșii sunt făcute din struguri roșii precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz sau Malbec. Dacă ești în căutarea unor soiuri autentice de calitate, acesta este un început bun. De asemenea, Pinot Noir este adesea privit ca soiul roșu premium datorită aromelor sale subtile și încântătoare.
Vinurile ecologice și cultivate în mod sustenabil au în mod natural mai multă aromă. Calitatea solului, lipsa substanțelor chimice și a aditivilor în vinificație contribuie la un gust mai intens, un vin mai corpolent și desigur mai sănătos.
Bineînțeles în alegerea vinului ține cont de alimentele cu care îl consumi. Vinurile cu corp se potrivesc cel mai bine cu alimente mai grele, cum ar fi pastele, carnea, brânza iar vinul fortificat merge foarte bine cu ceva dulce, precum ciocolata.
3. Experimentează și gustă
Cel mai bun mod de a găsi un vin ecologic potrivit pentru papilele tale gustative este să încerci și să nu-ți fie frică să experimentezi. Gustul personal este subiectiv – ceea ce contează cel mai mult este să găsești vinuri ecologice care să se alinieze preferințelor tale.
Așadar, pentru a face cea mai bun alegere de vin ecologic, iată câteva sfaturi:
- Alege un vin convențional pe care îl bei în mod normal și schimbă-l cu cel mai apropiat tip de vin ecologic;
- Caută și cere recomandări de la specialiști în domeniu;
- Caută informații despre producător;
- Verifică recenzii online;
- Documentează cât mai bine despre ce înseamnă vinuri ecologice.
În concluzie, când cauți vin ecologic, caută etichetele care indică practici ecologice. Vinul ecologic se face cu struguri cultivați fără pesticide sau îngrășăminte sintetice. A cumpăra și a bea vinuri ecologice este o modalitate excelentă de a te bucura de vin de înaltă calitate, ținând cont în același timp de protejarea mediului înconjurător. Alegând vinuri ecologice și savurându-le în mod responsabil, poți sprijini producătorii de vin organic și ajuta la protejarea planetei pentru generațiile viitoare. Ridicăm paharul în cinstea unui viitor sustenabil!
Vrei să cumperi vin ecologic pentru tine, prieteni sau familie? VinMag este aici pentru a-ți oferi ajutorul. Alege dintre diversele selecții de vinuri ecologice care se potrivesc preferințelor tale. Pentru mai multe informații, nu ezita să ne contactezi.