Știm cu toții că în verile caniculare, în special cei care locuiesc la bloc, aproape că nu se pot descurca fără un aparat de aer condiționat.
Cu toate acestea, puțini dintre noi știu cât de important este să spălați filtrele aparatelor după o perioadă lungă de neutilizare, cum ar fi cea dintre două veri. Nu vă gândiți că trebuie să chemați pe cineva, puteți spăla singuri cele mai importante componente ale instalației de aer condiționat, iar procedura este simplă. Veți curăța capacul unității interioare, prin care aerul intră în aparat pentru a fi răcit; filtrele interioare de praf (în spatele capacului) și lamelele metalice și restul unității interioare (în spatele filtrelor). Primele două operațiuni se pot face cu apă și săpun și un lichid de curățare a casei, pentru a treia puteți cumpăra unul sau două spray-uri ieftine. Cu toate acestea, nu uitați, înainte de a trece la efectuarea acestor proceduri, scoateți aerul condiționat din priză.
Cum se procedează
Pentru a începe, deschideți capacul unității interioare (de obicei se deschide în sus) și extrageți de acolo filtrele de plastic, care probabil sunt pline de praf după un an. Trebuie să știți că aerul din cameră trece prin aceste filtre, este răcit și trimis înapoi în cameră, așa că este important ca ele să fie curate pentru a asigura un flux corespunzător de aer fără bacterii.
Spălarea filtrelor
Scoateți filtrele din unitate. Pentru a le recunoaște, dunt două bucăți mari de plastic acoperite cu o plasă fină. Acestea sunt prinse în partea de jos într-o clemă de plastic, din care le puteți scoate ușor. Le puteți spăla ușor, cu apă caldă și săpun, după care le lăsați la uscat și apoi le introduceți la loc în aparat, prinzându-le în clemele respective.
Curățarea capacului de plastic
Nu neglijați să curățați bine capacul de plastic al aparatului, cu o lavetă moale, udă, și orice lichid de curățare aveți în casă. Capacul se poate scoate de tot, dar aveți grijă să nu-l rupeți. Nu uitați să spălați inclusiv partea de sus a unității, cea dinspre tavan, nu doar capacul frontal, deoarece de multe ori și acolo găsiți fante pentru aer. A mai rămas doar radiatorul lamelar și ventilatorul din spatele său. Veți observa că lamelele radiatorului sunt foarte subțiri și apropiate, de aceea aici ar trebui să folosiți unele spray-uri de curățat pe care le găsiți chiar și în hipermarket-uri. După ce aplicați spray-ul, pentru un efect mai bun al acestuia, puteți folosi o pensulă, pentru ca acesta să intre mai ușor între lamele.
Așteptați 5-10 minute, apoi porniți aerul condiționat pe răcire și lăsați-l să meargă, trăgând singur spuma în interior printre lamele și curățând-o. Nu vă speriați, inițial ventilatorul va merge un pic mai greu, cu un sunet de parcă s-ar chinui să se rotească, dar imediat ce lichidul de curățare se va usca, acesta va începe să funcționeze din nou așa cum trebuie.
Eliminați mucegaiul
De asemenea, dacă găsiți urme de mucegai în interiorul unității, trebuie obligatoriu să-l eliminați, altfel veți răspândi sporii acestuia în cameră. Scoateți din priză aerul condiționat și apoi folosiți o soluție clasică împotriva mucegaiului, apoi lăsați-l câteva ore să-și facă efectul.
Cam acestea sunt operațiunile pe care le puteți face singuri, și nu le amânați. Sunt necesare pentru ca aerul condiționat să fie o sursă de răcorire, și nu una de îmbolnăvire!