Lacul Vinderel, cel care provoacă furtuni

La fel ca toate de prin aceste locuri, și lacurile din Maramureș sunt înconjurate de un aer de mister și frumos deopotrivă. Nu există lac sau loc despre care oamenii de aici să nu aibă pregătită măcar o legendă care să-ți dovedească felul supranatural în care s-au format acestea. Unul dintre lacurile înconjurate de legende frumoase este și Vinderel, aflat în apropiere de localitatea Poienile de Sub Munte. Poate că nu este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice, dar noi îți recomandăm să nu treci indiferent pe lângă el. Pe lângă frumusețea lui aparte, poți afla despre el multe legende interesante.

Lac glaciar

Lacul Vinderel este unul glaciar, prin urmare nu putem spune că avem de a face cu niște dimensiuni impresionante în ceea ce-l privește. Din contră, cu o suprafață de mai puțin de un hectar, și cu o adâncime maximă de 5,5 metri, la prima vedere pare un ochi de apă destul de modest. În aparență. Frumusețea sa vine și din faptul că este situat la o altitudine impresionantă, de 1600 de metri, dar și din forma sa ovală.

Cel care stârnește furtunile

Turiștii care ajung în aceste locuri de o frumusețe aparte află că acest lac este unul chiar renumit printre localnici. Se pare că este vorba de un lac mai aparte, capricios chiar, capabil să stârnească furtuni mari prin zonă, deși după cum spuneam, nimic nu te duce cu gândul la asta atunci când îi vezi dimensiunile. Pentru a ”provoca” lacul, tot ce trebuie să faci este să încerci să arunci o piatră în lac, sau doar să-i tulburi puțin luciul apei. Dacă vrei să vezi dacă legenda este adevărată, poți să îți încerci norocul.

Lac fără fund?!

La fel ca și lacul Iezer, și despre Vinderel se spune că de fapt nu ar avea fund, deși specialiștii în domeniu sunt de părere că adâncimea lui nu ar trece de 5.5 metri. Mai exact, localnicii spune despre acest lac aflat la peste 1500 de metri altitudinecă  ar comunica și el cu Marea Neagră. Un cioban ar fi vrut să încerce dacă este adevărat, și și-ar fi aruncat toiagul însemnat anume în apele sale. Toiagul s-a dus la fund, și multă vreme lumea uitase de el. Cu toate acestea, după 7 ani, toiagul ciobanului din Maramureș ar fi fost găsit pe malul Mării Negre.

Vârtejul din mijlocul lacului

Deși este vorba despre un lac mic, locuitorii de aici susțin că este unul ”cu pretenții”, și că uneori îți cere tributul, cum se spune. Oamenii susțin că în mijlocul lacului s-ar afla un vârtej mare, cel care ar fi tras și toiagul ciobanului spre Marea Neagră. Cei care ignoră avertizarea și vor să-și demonstreze în acest fel curajul, riscă să fie tras în adâncuri.

Preferat de turiști

Cu toate aceste avertismente despre Lacul Vinderel, ochiul de apă este preferat de turiștii care ajung pe aici. Ba chiar mulți turiști au vrut să vadă dacă este adevărată legenda vârtejului, și chiar au înotat în apele sale, traversându-l de la un capăt la altul. Vara în special, în această zonă vin foarte mulți turiști, în special cei care adoră drumețiile montane.

Previous post De ce este important să alegi produse bio: Argumente pentru un stil de viață mai sănătos
Next post Cum poți să faci singură, acasă, lumânări decorative