Deși lucrurile s-au schimbat destul de mult în ultima perioadă, încă se mai vorbește în șoaptă despre autism, terapii, șanse de recuperare sau posibile cauze ale acestuia. De fapt, cercetătorii susțin că este un domeniu atât de vast, încât este imposibil de stăpânit. Permanent apar noutăți care ne iau prin surprindere, ceea ce ce face ca această afecțiune să fie una plină de provocări, pentru toți cei care au de a face cu ea.
Infecțiile de pe perioada sarcinii și autismul
Oamenii de știință din cadrul Institutului de Sănătate Publică din Norvegia, coordonați de Milada Mathic, au realizat o cercetare în urma căreia au ajuns la concluzia că infecțiile din timpul sarcinii, de fapt unele dintre ele, ar putea fi unul dintre motivele care, după naștere, micuțul să fie diagnosticat cu autism.
Virusul herpetic activ
Cercetările în acest domeniu nu sunt prea numeroase, și chiar studiul cercetărilor norvegieni este printre puținele de acest gen care s-au realizat până acum. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că femeile însărcinate, care au fost infectate cu virusul herpetic activ în timpul primelor săptămâni de sarcină au şanse destul de mari ca pruncul pe care îl poartă în pântece să fie diagnosticat cu autism. O perspectivă nu prea îmbucurătoare, nu?
Răspunsul imonologic al mamei, ”vinovat”
De fapt, spun cercetătorii nu este vorba de infecția propriu zisă, cât de răspunsul imunologic al mamei la virusul herpectic. Acesta ar fi cel care distruge de fapt centri nervoși ai bebelușului nenăscut încă, ceea ce ar duce, de fapt, la apariția autismului la copil, în viitor.
Păreri controversate
Cu toate aceste afirmații făcute de cercetătorii norvegieni, mai sunt și oameni de știință că această afirmație mai are mult de dovedit că este o certitudine. Aceștia sunt de părere căm de fapt, există schimbări prea profunde în ”arhitectura neocortexului” unui copil cu autism, și nu se poate susține, cu certitudine, că o reacție imunologică normală a organismului mamei la virusul herpetic ar fi responsabilă de apariția autismului. De aceea, mai este încă nevoie de cercetări referitoare la acest aspect, pentru a se demonstra cu certitudine această afirmație.
Băieții ar fi mai predispuși
În concluziile cercetărilor lor, oamenii de știință norvegieni au susținut că băieții ar fi mai predispuși să dezvolte tulburări din spectrul autist în acest caz. În replică, alți cercetători sunt de părere că studiul norvegienilor este unul neconcludent, deoarece au fost studiate prea puține mame, pentru a se afirma acest lucru cu certitudine
Autismul, depistat din perioada intrauterină?
De asemenea, cercetătorii norvegieni susțin că au putut observa o legătură între virusul herpetic și autism încă din perioada primelor săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, încă mai sunt necesare continuarea cercetărilor, pentru a se stabili cât de exactă este supoziția acestora. Și, în pofida tuturor părerilor negative, oamenii de știință norvegieni sunt convinși că au dreptate, iar rezultatul cercetărilor viitoare va demonstra acest lucru.
Tratamentele antidepresive în sarcină pot cauza autism?!
Ca și cum toate cele de mai sus nu ar fi fost de ajuns, mai mulți oameni de știință din Canada au realizat o cercetare în urma căreia au ajuns la concluzia că tratamentele împotriva depresiei urmate de viitoare mame, pe perioada sarcinii, are o mare legătură cu riscul de a naște copii care să sufere de autism. De fapt, riscul chiar s-ar dubla, potrivit cercetătorilor canadieni.
Studiu de amploare
Studiul realizat de cercetătorii canadieni a fost unul de mare maploare, la care au participat peste 145.000 de viitoare mame, și de aceea concluzia la care au ajuns aceștia reprezintă un semnal de alarmă.
Tratamentele antidepresive, contraindicate în sarcină
Anick Berard, coordonatorul grupului de cercetători canadieni susține că, deși nu se știu cu exactitate cauzele care stau, de multe ori, la apariția cazurilor de autism, în ceea ce privește studiul său concluziile sunt mai mai mult decât evidente. Astfel, un tratament antidepresiv pe care viitoarea mamă l-a urmat pe perioada celui de-al doilea, sau al ultimului trimestru de sarcină au dublat riscul ca micuțul care urmează să se nască să fie diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist până la împlinirea vârstei de șapte ani.
Nivelul de sărăcie și autismul
De asemenea, oamenii de știință canadieni consideră că, în urma studiului lor, au mai identificat și alți factori care pot duce la apariția cazurilor de autism. Printre aceștia se numără și faptul că femeia a rămas însărcinată la o vârstă mai înaintată, suferă de depresie pe perioada sarcinii, dar și nivelul de sărăcie ar conta foarte mult. Evident, nu este o certitudine că în toate aceste cazuri copiii care se vor naște vor suferi de autism, dar cercetătorii spun că riscul este mai ridicat.
10% dintre femeile însărcinate suferă de depresie
Potrivit statisticilor, aproximativ 10% dintre femeile însărcinate suferă de depresie pe perioada sarcinii. Cum ignorarea simptomelor acesteia și, mai grav, lipsa unui tratament adecvat poate avea consecințe grave asupra evoluției sarcinii, întrebarea care apare este ce pot face viitoarele mame pentru a avea un copil sănătos, în lipsa unor tratamente cu antidepresive.
Evită stresul
Specialiștii susțin că depresia de pe perioada sarcinii poate fi prevenită dacă se alege un stil de viață sănătos, iar stresul este evitat. În cazurile în care însă depresia deja s-a instalat, ar putea fi necesare câteva ședință de psihoterapie. Tratamentele antidepresive cu ajutorul medicamentelor ar trebui complet eliminate pe perioada sarcinii, iar echilibrul în toate este soluția specialiștilor pentru o sarcină perfectă.